فهرست مطالب

مجله تحقیقات آب و خاک ایران
سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 17، خرداد و تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پریسا سادات آشفته، امید بزرگ حداد صفحات 113-121
    در بهره برداری بهینه از مخزن سدها باید آثار تغییر اقلیم بررسی شود. در این تحقیق، برای استخراج منحنی های فرمان توسط GP، میزان جریان ورودی به مخزن و حجم ذخیره آن و تقاضای پایین دست مخزن در شرایط تغییر اقلیم محاسبه شد. مقادیر بهینه خروجی از مخزن آیدوغموش (آذربایجان شرقی) در دوره آتی با رویکرد کمینه کردن مجموع مجذور کمبودهای نسبی ماهیانه در تخصیص تقاضای آبیاری در شرایط تغییر اقلیم و بر اساس آورد رودخانه تعیین شد. برای بررسی سیاست های تخصیص، دو وضعیت در نظر گرفته می شود. بررسی ها نشان داد سیاست های بهره برداری از مخزن در شرایط تغییر اقلیم باید تغییر کند. در ادامه، شاخص های کاراییمخزن در شرایط تغییر اقلیم محاسبه و با مقادیر متناظر آن در دوره پایه مقایسه شد. نتایج نشان داد در شرایط تغییر اقلیم نسبت به دوره پایه شاخص اطمینان پذیری 100 درصد افزایش، آسیب پذیری 6 درصد کاهش، و برگشت پذیری 17 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: شاخص های کارایی، معیارهای عملکرد، منحنی فرمان
  • میثم قدوسی، مجید دلاور، سعید مرید صفحات 123-133
    دریاچه ارومیه بزرگ ترین دریاچه داخل کشور است که در سال های اخیر تراز سطح آب آن به میزان چشمگیری کاهش یافته است. تغییر اقلیم، خشک سالی های مستمر، توسعه سطح زیر کشت، تغییر کاربری اراضی، و احداث سدها از دلایل این مشکل شناخته شده است. ولی کمتر مستندات و ادله علمی ارائه کرده اند. تحقیق حاضر با این نگاه به این مهم می پردازد و در این زمینه اثر تغییرات کاربری اراضی را بر ورودی رودخانه آجی چای به دریاچه بررسی می کند. بدین منظور از مدل مفهومی SWAT همراه اطلاعات زمینی ایستگاه های باران سنجی، دماسنجی، آب سنجی، و ماهواره ای استفاده شد. برای بررسی اثر تغییرات کاربری اراضی، نقشه های تهیه شده با تصاویر Landsat سال های 1976، 1989، 2002، و 2008 به عنوان ورودی به مدل SWAT معرفی و با اطلاعات ورودی یکسان مدل در محدوده سال کاربری واسنجی شد. مدل برای سال های 1976 تا 2008 به صورت ماهیانه اجرا شد. نتایج خروجی مدل با چهار نقشه کاربری اراضی حاکی از کاهش قابل توجه حجم آب خروجی از حوضه به میزان 51 درصد و افزایش تبخیر و تعرق واقعی به میزان 13 درصد طی این سال ها بود. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد تغییر کاربری اراضی در سه دهه گذشته بر کاهش تراز آب دریاچه ارومیه نقشی مهم داشته است.
    کلیدواژگان: حوضه آجی چای، دریاچه ارومیه، کاربری اراضی، SWAT
  • نیاز علی ابراهیمی پاک، آرش تافته، حسین بابازاده صفحات 135-145
    این تحقیق با هدف بررسی توابع تولید مختلف یونجه و انتخاب بهترین تابع تولید و تعیین ضرایب حساسیت گیاه به تنش آبی و به منظور تخمین میزان عملکرد یونجه در سطوح مختلف کم آبیاری و تعیین تابع تولید یونجه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار زمان آبیاری شامل E1، E2، E3، E4 (به ترتیب 60، 90، 120، 150 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسماعیل آباد قزوین و به مدت سه سال اجرا شد. از آنجا که آب آبیاری اعمال شده در سال های مختلف متفاوت بود، تیمارها از T1 تا T12 تفکیک شدند تا توابع تولید بر اساس داده های تبخیر تعرق هر تیمار بررسی شود. نتایج نشان داد نیاز آبی گیاه یونجه در کل دوره رشد برابر 1687 میلی متر است و تیمار T1 با16830 کیلوگرم در هکتار حداکثر عملکرد خشک و تیمار T12 با 10020 کیلوگرم در هکتار حداقل عملکرد خشک را دارد. با توجه به مطابقت آماری، روش Tafteh et al (2013)، که مقدار عملکرد محصول را بر مبنای ضریب توانی تعریف شده بر اساس نسبت ضرایب واکنش در بازه ماهیانه برآورد می کند، کمترین مقدار ریشه مربعات خطای استاندارد (RMSE)، ریشه مربعات خطای استاندارد نرمال شده (NRMSE) و بیشترین مقدار شاخص توافق (d) و ضریب تعیین (2R) را داشت. با استفاده از روش Tafteh et al (2013) مقدار ضریب واکنش عملکرد گیاه در ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور، و مهر به ترتیب برابر 85/0، 9/0، 99/0، 1/1، 1/1، و 1 و برای مراحل رشد ابتدایی، توسعه گیاه، میانی، و نهایی به ترتیب برابر 85/0، 95/0، 1/1، و 1 و متوسط آن برای کل دوره رشد یونجه برابر 99/0 به دست آمد. در نتیجه روش Tafteh et al (2013) با داده های ورودی کمتر می تواند روشی مناسب به خصوص برای استفاده در مدل های بهینه سازی باشد.
    کلیدواژگان: تشت تبخیر، ضریب واکنش عملکرد (Ky)، قزوین، مراحل رشد، نیاز آبی گیاه
  • امیر صداقت دوست، حامد ابراهیمیان صفحات 147-154
    هدف این پژوهش برآورد ضرایب نفوذپذیری و زبری در آبیاری جویچه ای با استفاده از مدل سازی معکوس، به عنوان روشی غیر مستقیم، است. بدین منظور، از مدل شبیه سازی آبیاری سطحی در مدل سازی معکوس استفاده شد. از الگوریتم ژنتیک و هفت تابع هدف، که شامل کمینه کردن اختلاف مقادیر اندازه گیری و شبیه سازی شده زمان پیش روی و زمان پس روی و حجم کل رواناب و ترکیبی از آن ها بود، برای تعیین مقادیر بهینه ضرایب نفوذپذیری و زبری استفاده شد. نتایج نشان داد تابع هدفی که توانست اختلاف مقادیر شبیه سازی و اندازه گیری شده همه پارامترها را به صورت هم زمان کمینه کند ضرایب نفوذپذیری و زبری را با دقت بالایی تخمین زد. درصد خطای نسبی در برآورد زمان پیش روی، زمان پس روی، و دبی رواناب در روش مدل سازی معکوس به ترتیب در محدوده 3/1 5/1، 4/3 1/4، و 4/0 5/12 و در روش الیوت و واکر به ترتیب در محدوده 7/18 6/26، 4/3 7/3، و 5/12 0/13 برای دو روش آبیاری جویچه ای معمولی و یک درمیان به دست آمد.
    کلیدواژگان: آبیاری سطحی، الگوریتم بهینه سازی، زبری مانینگ، مدل شبیه سازی
  • علیرضا بادیه نشین، حمیده نوری، مجید وظیفه دوست صفحات 155-165
    یکی از رایج ترین روش های تعیین تغییرات مکانی و زمانی شاخص سطح برگ (LAI) در مقیاس منطقه ای استفاده از معادلات تجربی مبتنی بر تفاضل نرمال شده بازتابش سطحی است. این تحقیق با هدف ارزیابی و واسنجی معادلات موجود در مراجع و بهینه سازی ضرایب این معادلات ریاضی برای برآورد LAI انجام گرفت. بدین منظور مقادیر LAIدر طول دوره رشد سه محصول اصلی کشت تابستانه در شبکه آبیاری قزوین اندازه گیری و مقادیر LAI ماهواره ای با استفاده از شاخص گیاهی تعدیل شده خاک، حاصل از تصاویر سنجنده مودیس ماهواره ترا، تعیین شد. نتایج حاکی از خطای نسبی بالای معادلات موجود در مراجع در برآورد LAI در همه گیاهان مطالعه شده (مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) 7/4-3 متر مربع بر متر مربع) بود. در مجموع از میان معادلات اصلاحی به دست آمده در این تحقیق بهترین معادله، با داشتن مقدار RMSE برابر با 57/1 و ضریب تبیین برابر با 72/0، به عنوان برآوردکننده LAI ازتصاویرمودیسبرای ترکیب سه گیاه به دست آمد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، سنجش از دور، شاخص سطح برگ، شاخص گیاهی
  • هادی رمضانی اعتدالی، عبدالمجید لیاقت، مسعود پارسی نژاد، علیرضا توکلی، بهنام آبابایی صفحات 167-177
    برای آبیاری تکمیلی در اراضی دیم توجه به شرایط طبیعی این اراضی و تامین آب ضروری است. هدف این مطالعه پتانسیل یابی اراضی دیم دشت قزوین برای آبیاری تکمیلی و تخصیص بهینه منابع آب بین اراضی دیم و فاریاب است. فرض شد سطح زیر کشت آبی و دیم محصولات مختلف و همچنین کل حجم آب در دسترس در هر دهه بدون تغییر باقی خواهد ماند. نتایج مدل بهینه سازی نشان داد میزان افزایش سود خالص با مدیریت جدید تخصیص آب در صورت انتقال آب تا فواصل 2، 4، 6، 8، و 10 کیلومتری به ترتیب 2/11، 5/13، 2/19، 6/16، و 8/15 درصد است. همچنین جو یگانه گزینه برای کم آبیاری در اراضی شبکه است. میزان کم آبیاری در مزارع جو 20 میلی متر در دهه دوم آبان و 50 میلی متر در دهه سوم اردیبهشت تعیین شد. همچنین عدس به دلیل ارزش اقتصادی بیشتر گزینه برتر برای آبیاری تکمیلی انتخاب شد. در دهه اول خرداد آبیاری تکمیلی به میزان 75 میلی متر بهترین تیمار در منطقه تعیین شد که عملکرد عدس را از 1000 به 3000 کیلوگرم بر هکتار افزایش داد.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، کم آبیاری، مدل بهینه سازی
  • حمید محمودزاده، محسن شکل آبادی*، علی اکبر محبوبی صفحات 179-188

    هدف این پژوهش بررسی پیامد تبدیل کاربری جنگل به تاکستان بر بخش های مختلف کربن آلی خاک در حوضه آبخیز دریاچه زریبار مریوان بود. از دو کاربری جنگل و باغ در سه لایه 30 سانتی متر نمونه برداری و بخش بندی اندازه ای کربن آلی در خاک انجام شد. بیشترین و کمترین مقدار کربن آلی موجود در ذرات هم اندازه شن در لایه 0تا 30 سانتی متر به ترتیب در کاربری جنگل و باغ بود. با افزایش عمق، مقدار کربن آلی همراه با ذرات هم اندازه شن در هر دو کاربری کاهش یافت. مقدار ماده آلی سبک در هر سه لایه کاربری جنگل بیشتر از کاربری باغ بود. بخش های سبک و هم اندازه شن در لایه سطحی هر دو کاربری بیشترین واکنش را به تبدیل مدیریت نشان داد. سهم لایه سطحی در ذخیره کربن آلی بیشتر از دو لایه دیگر بود.

    کلیدواژگان: باغ، تبدیل کاربری زمین، جنگل، کربن آلی
  • عاطفه جبالی، رضا جعفری، سید جمال الدین خواجه الدین، حمیدرضا پاکزاد صفحات 189-197
    این مطالعه پتانسیل تکنیک های نسبت گیری تصویر جهت تشخیص و پهنه بندی گستردگی و ترکیب ذرات تپه های ماسه ای در ارگ گاوخونی استان اصفهان را ارزیابی می کند. شاخص نسبت 4/6 و نیز شاخصی جدید، به نام SaDI، که از باندهای 3 و 6 و 7 تصویر TM لندست ژئورفرنس شده محاسبه شد به کار رفت. جهت ارزیابی عملکرد تکنیک های نسبت گیری، بین تصاویر به دست آمده، با درصد ذرات مختلف جمع آوری شده در 33 سایت نمونه گیری همبستگی برقرار شد. نتایج نشان داد هر دو تکنیک نسبت گیری قادر به تشخیص و پهنه بندی توزیع مکانی تپه های ماسه ای است و بیش از 70 درصد همخوانی بین شاخص های تصویر و داده های میدانی وجود دارد. نتایج همچنین مشخص کرد عملکرد SaDI در پهنه بندی ذرات کربناتی 50 درصد بهتر و موید آن است که این شاخص جدید مناسب تر از شاخص 4/6 در پهنه بندی تپه های ماسه ای غنی از ذرات کربنات است.
    کلیدواژگان: تپه های ماسه ای، ذرات کربنات، سنجش از دور، SaDI
  • علی اصغر ذوالفقاری، محمدتقی تیرگر سلطانی، محمدرضا یزدانی، الهام سلیمانی ساردو صفحات 199-209
    دقت و مطلوبیت کاربردی مدل های توزیع اندازه ذرات اولیه خاک (PSD) می تواند پشتوانه ای مناسب برای برآورد خصوصیات هیدرولیکی خاک باشد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی و رتبه بندی دقت مدل های مختلف در توصیف PSD خاک های مختلف انجام شد. علاوه بر این، مطلوبیت کاربردی این مدل ها با درنظرگرفتن دو عامل دقت برازش و تعداد پارامترهای مدل، با استفاده از آماره های F و مالو (Cp) و آکاییک (AIC) ارزیابی شد. همچنین تاثیر بافت و درصد رس خاک بر دقت و کارآیی مدل ها بررسی شد. در مطالعه حاضر، پنج مدل لاگ نرمال جیکی (J)، لاگ نرمال ساده (SL)، مدل های لاگ نرمال اصلاح شده ORL و ONL و مدل شیوازوا و کمبل (SC)، مدل نرمال (N) و مدل های چهارپارامتری گمپرتز (G) و فردلاند (Fr) برای هفتاد و یک نمونه خاک، که شامل کلاس مختلف بافتی بودند، آزمایش شدند. کمترین و بیشترین مقادیر ضریب تبیین (R2) به ترتیب از آن مدل های جیکی (J) و مدل چهارپارامتری فردلاند (Fr) بود. نتایج مقایسه مدل های N و SL نشان داد با کاهش رس خاک دقت مدل N افزایش و دقت مدل SL کاهش می یابد. به عبارت دیگر، با درشت شدن بافت در نمونه خاک های مطالعه شده توزیع جرم اندازه ذرات به تدریج به الگوی نرمال نزدیک می شود. نتایج آماره های F، Cp، و AIC نیز نشان دادند مدل Fr در بیشتر خاک های مطالعه شده بهترین کارآیی را در توصیف PSD خاک ها دارد و پس از آن مدل های لاگ نرمال اصلاح شده ORL و ONL بیشترین کارآیی را داشتند. بررسی تغییرات R2 در کلاس های بافتی شنی و لوم شنی نشان داد مدل های G، ONL، ORL،N، و Fr برازش بهتری نسبت به مدل های SL، J، و SC دارند. در حالی که در کلاس های بافتی رسی و رس سیلتی کارآیی مدل های SL و SC نسبت به مدل های G و N بهبود یافت.
    کلیدواژگان: آماره آکاییک، آماره مالو، آماره F، برازش مدل ها
  • حمید جباری، عبدالامیر بستانی صفحات 211-219
    این مطالعه با هدف بررسی سینتیک تغییرات فسفر قابل جذب خاک تحت تیمار کمپوست زباله شهری، کود شیمیایی، و مخلوط این دو در دو سطح 1 و 2 درصد در هشت نمونه خاک آهکی و در یک دوره زمانی 0 تا 3600 ساعت در شرایط اینکوبیشن (رطوبت FC و دمای0C25) انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش زمان مقدار فسفر قابل استخراج به روش اولسن در هر دو سطح 1 و 2 درصد در تیمار کود شیمیایی کاهش و در تیمار کمپوست زباله شهری افزایش می یابد. شش مدل ریاضی (الوویچ ساده شده، تابع توانی، دیفیوژن پارابولیکی، مرتبه صفر، مرتبه اول، و مرتبه دوم) به منظور توصیف سینتیک تبدیل فسفر قابل جذب به فسفر غیر قابل جذب بررسی و ارزیابی شد. مقایسه مدل ها نشان داد، با توجه به ضریب تشخیص و خطای معیار تخمین، معادله مرتبه دوم بهترین معادله جهت توصیف سینتیک تغییرات فسفر قابل جذب در همه تیمارهاست. همچنین نتایج نشان داد، با افزایش کربنات کلسیم معادل سرعت تبدیل فسفر، فسفر قابل جذب به فسفر غیر قابل جذب در تیمار کود شیمیایی و تبدیل فسفر غیر قابل جذب به فسفر قابل جذب در تیمار کمپوست زباله شهری افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: خاک های آهکی، سینتیک، فسفر، کمپوست زباله شهری
  • حسن توفیقی، سارا ملاعلی عباسیان صفحات 221-230
    در این مطالعه جذب کادمیوم توسط دو نوع اسید هیومیک مختلف (اسید هیومیک استخراج شده از افق سطحی خاک جنگل سوزنی برگ کلاردشت و اسید هیومیک استخراج شده از یک کود هیومیکی تجارتی) بررسی شد. هم دماهای جذب کادمیوم در سه pH مختلف (5، 7، 6/8) تعیین شد. نیترات کلسیم به عنوان الکترولیت زمینه و کنترل کننده قدرت یونی به کار رفت. نتایج نشان داد از لحاظ ویژگی های شیمیایی بین دو نوع اسید هیومیک تفاوت بارزی وجود دارد. اسیدیتی کل اسید هیومیک استخراج شده از خاک بیشتر از اسید هیومیک کودی بود. ولی میزان گروه های کربوکسیلیک اسید هیومیک خاکی کمتر از کودی و در مقابل میزان گروه های فنلی در اسید هیومیک خاکی بیشتر بود. در همه مقادیر pH مطالعه شده تمایل اسید هیومیک خاکی برای جذب کادمیوم بیشتر از اسید هیومیک کودی بود که احتمالا به دلیل اسیدیتی کل بیشتر اسید هیومیک خاکی نسبت به کودی یا نسبت بالاتر گروه های عامل فنلی در اسید هیومیک خاکی است. یافته های این تحقیق نشان داد کلسیم به عنوان یک فلز قلیایی خاکی با کادمیوم برای جذب در مکان های جذبی اسید هیومیک، به ویژه در pHهای بالا (مانند 6/8pH=)، رقابت موثر ندارد؛ ولی در pHهای پایین (مانند 5pH=) رقابت نسبتا بیشتر است. از داده ها چنین استنباط شد که این دو کاتیون به خصوص در pHهای بالا برای مکان های یکسان رقابت نمی کنند. در قدرت یونی ثابت میزان جذب کادمیوم با افزایش pH افزایش یافت؛ اما اثر pH در جذب کادمیوم در اسید هیومیک با منشا خاکی بیشتر بود. احتمالا دلیل آن را بالابودن گروه های عاملی فنلی و اسیدیتی کل در این نوع اسید هیومیک است. نتایج نشان داد حتی در غلظت های بالای فلزات قلیایی و قلیایی خاکی در محلول خاک آلاینده های فلزات سنگین، مانند کادمیوم، قویا توسط اسید هیومیک موجود در خاک جذب می شوند. در نتیجه از حرکت رو به پایین آن ها به سوی آب های زیرزمینی به طور موثر ممانعت به عمل می آید.
    کلیدواژگان: قدرت یونی، گروه های عاملی، هم دما
  • سارا ملاعلی عباسیان، حسن توفیقی صفحات 231-241
    در این تحقیق اثر قدرت یونی در جذب کادمیوم توسط دو نوع اسید هیومیک مختلف (اسید هیومیک های استخراج شده از افق سطحی خاک جنگل های سوزنی برگ شمال ایران و اسید هیومیک کودی تجارتی) بررسی شد. نتایج نشان داد با افزایش قدرت یونی جذب کادمیوم در هر دو نوع اسید هیومیک در pHهای مطالعه شده (6/8، 7، 5) کاهش می یابد. با این حال، اثر قدرت یونی در جذب با افزایش pH تمایل به کاهش نشان داد. اثر قدرت یونی در جذب را می توان به یک یا ترکیبی از عوامل مختلف زیر نسبت داد: 1. افزایش قدرت یونی باعث افزایش رقابت یون رقابت کننده (Ca2+) و کادمیوم می شود؛ 2. افزایش قدرت یونی ثابت پایداری کمپلکس سطحی کادمیوم را کاهش می دهد؛ 3. افزایش قدرت یونی منجر به متراکم شدن یا فلوکولیشن اسید هیومیک می شود؛ 4. افزایش قدرت یونی می تواند باعث کاهش رسوب احتمالی کادمیوم در فصل مشترک دو فاز مایع و جامد شود. یافته های این پژوهش نشان داد اثر قدرت یونی در کاهش جذب کادمیوم در اسید هیومیک کودی بیشتر است؛ که می توان آن را به بالابودن مقادیر اسیدیتی کل و گروه های فنلی در اسید هیومیک خاکی نسبت داد. در این تحقیق، برای توصیف داده های جذب کادمیوم، از معادله های فرندلیچ و لنگموئیر یک مکانی و دومکانی استفاده شد. نتایج بیانگر آن است که معادله فرندلیچ در هر دو نوع اسید هیومیک خاکی و کودی به خوبی بر داده ها برازش می یابد. شکل خطی مدل لنگموئیر یک مکانی به خوبی بر همه داده های حاصل برازش نیافت. عدم برازش این مدل می تواند دلیلی بر ناهمگنی در مکان های جذبی اسید هیومیک باشد. به همین منظور، مدل دومکانی لنگموئیر به کار رفت و برای به دست آوردن پارامترهای مدل مذکور از دو روش مختلف استفاده شد.
    کلیدواژگان: معادله دومکانی لنگموئیر، معادله فرندلیچ، معادله لنگموئیر
|
  • Meysam Ghodousi, Majid Delavar, Saeed Morid Pages 123-133
    Urmia Lake is the largest lake in the country which during recent years faces a dramatic reduction in the water level. Many reasons such as climate change، continuous droughts، development of cultivation and land use changes as well as construction of dams were mentioned، but the provided reasons have less been well documented by scientific evidences. This study is an attempt to investigate the later problem with scientific point of view. In this regard، the effects land use changes on Ajichai river on Urmia Lake were investigated. In order to evaluate the land use change impacts، Landsat images of 1976، 1989، 2002 and 2008 years were considered as inputs to SWAT model and under the same input data، models were calibrated within the year of their application. All four models were run monthly for years from 1976 to 2008. Output results of four models indicated significant 51% output water volume reduction and increase actual evapotranspiration rate 13% during these years for the basin. Generally، Results from this paper showed that the land use change has effective role on reduction in the water level of the lake in three past decades.
    Keywords: Ajichai Basin, SWAT, Landuse, Urmia Lake
  • Niazali Ebrahimi Pak, Arash Tafteh, Hossein Babazadeh Pages 135-145
    The purpose of this study is evaluation and improvement of production functions to estimate Alfalfa yields under different deficit irrigations conditions and determination of “production of yield - water use” in Qazvin plain. This investigation was applied by Factorial experiment in a randomized complete block design with four water treatments including E4، E3، E2، and E1، respectively، equal to 60، 90،120 and 150 mm evaporation from class A evaporation pan as irrigation period، with three replications at the Agricultural Research Station Qazvin Esmaeelabad which run for three years. Since irrigation water applied in different years varied، treatments were separated from T1 to T12. So production functions based on evapotranspiration data for each treatment are reviewed. The result show that water requirement of Alfalfa in total of growth period is 1678 mm، T1 treatment had maximum yield with 16830 kg/ha and T12 treatment had minimum yield with 10020 kg/ha. And According to Statistical match، Tafteh et al. (2013) method that estimates amount of plant response factor based on defined power coefficient، which estimated at monthly intervals by rate response coefficients، had minimum of root mean square error (RMSE) and normal root mean square error (NRMSE). And it had maximum amount of agreement index and the correlation coefficient (r2). The amount of Plant yield response factors were determined in Ordibehesht، Khordad، Tir، Mordad، Shahrivar and Mehr respectively، equal to 0. 85، 0. 9، 0. 99، 1. 1، 1. 1، 1 and for initial growth
    Keywords: Evaporation pan, Plant response factor (Ky), Growth period, water requirement
  • Alireza Badiehneshin, Hamideh Noori, Majid Vazifehdoost Pages 155-165
    The most widespread method to determine temporal and spatial variations of LAI in a regional scale is empirical relationships based on the normalized difference of reflectance bands of satellite data. This study was done to evaluate the equations of remotely sensed LAI estimation and optimize their parameters. Therefore، LAI was measured in the field for summer growing season in irrigated fields in the Qazvin irrigation network. Remotely sensed LAI was estimated using the soil adjusted vegetation index (SAVI) that derived from the TERRA-MODIS images. Results of this paper showed that LAI estimating by reference equations for all crops have high value of the root mean square error (RMSE) (3- 4. 7). Calibration of LAI according to SAVI was done to determine the best model constants. The modified version of the equation was obtained as the best LAI estimation equation with RMSE equal to 1. 57 and coefficient of determination (R2) equal to 0. 72.
    Keywords: Leaf area index, Optimization, remote sensing, Vegetation index
  • Hamid Mahmoudzadeh, Mohsen Sheklabadi, Ali Akbar Mahboubi Pages 179-188

    The aim of this study was to assess the conversion of forest to vineyard on different physical pools of organic matter in Zrebar Lake watershed. Soil samples were collected from the two major land use types including forest and vineyard land at 0-30; 30-60، and 60-90-cm depths. In each land use، different SOC fractions were measured. According to the results of size fractionation of organic carbon in 0-30-cm layer، the highest and lowest amount of sand sized fraction organic carbon was obtained in forest and vineyard land use; respectively. The amount of sand sized fraction SOC was decreased with depth. In the forest land the content of light fraction in each depths was more relative to vineyard. The light and sand sized fractions in surface layers were showed high response to management changes. Organic carbon storage in the surface layer has been more than other depths. It is proposed to apply special management in surface layers of soils to mitigate the loss of different SOC fractions.

    Keywords: Organic Carbon, Land Use Change, Forest, Vineyard, Physical fractionation
  • Atefeh Jebali, Reza Jafari, Seyed Jamaleddin Khajaldin, Hamidreza Pakzad Pages 189-197
    This study aimed to evaluate the potential of image ratioing techniques to detect and map the extent and particle composition of sand dunes in the Erg of Gavkhouni in Isfahan province. The 6/4 ratio index and also a new index called SaDI which was calculated using Landsat band 3، 6 and 7 were applied to a georeferenced Landsat TM image. To evaluate the performance of ratio techniques، the extracted images were correlated with the percentage of different particles collected in 33 sampling sites. Results showed that both ratioing techniques were able to detect and map the spatial distribution of sand dunes and there was more than 70% agreement between image indices and field data. The results also indicated that the performance of SaDI was 50% better in mapping carbonate particles and this confirms that this index is more appropriate than 6/4 index for mapping sand dunes dominated by carbonate particles.
    Keywords: Sand dunes, carbonate particles, remote sensing, SaDI
  • Ali Asghar Zolfaghari, Mohammad Taghi Tirgar Soltani, Mohammad Reza Yazdani, Elham Soleimani Sardo Pages 199-209
    In the present study، five log-normal models، normal model (N)، and two four- parameter models namely Gompertz (G) and Fredlund (Fr) were tested on 71 PSD data from 10 soil textural classes. The Jaky (J) and Fr models had the smallest and largest R2 values for all of the soils، respectively. The results of comparing the N and simple log-normal (SL) models showed that the accuracy of the N model increased with decrease soil clay content. In other words، the mass-size distribution of soil samples tends to a normal statistical pattern from the finer to the coarser textural classes. The result of F، Cp and AIC statistics showed that the Fr was the best model to describe PSD for majority of soils and the modified log-normal models namely ORL and ONL was the next in rank، respectively. The range of R2 values for the sandy and sandy loam soil texture classes indicated that the G، ONL، ORL، N and Fr models had a better fit on the data than the SL and Shiozawa-Campbell (SC) models. However، the performance of the SL and SC models improved compare to G and N models in clay and silty clay soil texture classes.
    Keywords: Fitting models, F statistic, Mallow statistic, Akaike's Information Criterion
  • Hamid Jabbari, Abdolamir Bostani Pages 211-219
    This study was done with the aim of investigating the kinetics of available phosphorus changes in treated soils with municipal solid waste compost، fertilizer and the mixture of these in two levels of first and second percent in eight calcareous soil samples and in a period of zero to 3600 hours in incubation conditions (FC moisture and 250c). The results showed that with time increasing، extractable phosphorus amount by Olsen decreased and increased in fertilizer and municipal solid waste compost treatment respectively in both level of one and two percent. Six mathematical equations (simplified Elovich، power function، parabolic diffusion، zero-order، first-order and second-order) were used to describe kinetics of conversion of available to unavailable phosphorus. The comparison of models showed that with the respect of coefficient of determination and standard error of the estimate، second order equation is the best equation to describe kinetics of extractable phosphorus changes in the all treatments. Also results showed that with increasing calcium carbonate equivalent، the conversion speed of available to unavailable phosphorus in fertilizer treatment and unavailable to available phosphorus in municipal solid waste compost treatment was increased significantly
    Keywords: phosphorus, municipal solid waste compost, calcareous soils